"Bay Acıman'dan Heyecanın Her Şey Olduğunu Öğrendim."

Karpat Polat

Karpat Polat

Karpat Polat, Marmara Üniversitesi İletişim Bilimleri’nde okudu.

Üniversiteye devam ederken bir yandan karikatür çizdi bir yandan da grafik tasarımı ile ilgilendiği için Sabah Gazetesi’ne grafik tasarım işleri yaptı. Daha kreatif işler yapmak istediği için reklam ajanslarına başvurdu.

Başvuru yaptığı ajanslardan bir tanesi diğerlerinin aksine görüşmeye ‘’Jr. Art Director’’ olarak çağırmadı. ‘’Eli Acıman seninle görüşmek istiyor.’’ denildiği için heyecanla ve merakla görüşmeye gitti.

Görüşme sırasında 20 yaşında olan Karpat Polat’a o dönem 85 yaşında olan Eli Acıman ‘’Kaç senedir edebiyatla ilgileniyorsun?’’ diye sordu. Polat yanıt olarak, yazarlık tarafından ziyade tasarım tarafı ile ilgilendiğini söyledi. Buna rağmen Eli Acıman Polat’a iyi yazdığını ve kelimelerle çok güzel oynadığını söyledi. Polat’ın hala tereddüt ettiğini gören Acıman, 20 yaşındaki bu genci bir sınava tabi tuttu. Acıman şöyle sordu: ‘’Sabah kalktın. Karşı apartmana biri satılık veya kiralık diye yazmış. Ne düşünürsün?‘’ Polat bu soruya ‘’Kafası karışık herhalde.’’ diye yanıt verdi. Bunun üzerine Acıman’ın gözleri parladı ve ‘Evet’ dedi. ‘’Senin yazar olman lazım.’’

Reklam yazarı olarak reklamcılığa başlayan Karpat Polat, bugün reklam dünyasının en prestijli etkinliği Cannes Lions’ta en çok ödüle layık görülmüş Türk reklamcıdır. Bugüne kadar Cannes Lions’da Türkiye’nin tarihteki ilk Cannes Aslanı ve ilk Altın Aslanı ve Cyber Lion kazanan ilk Türk reklamcı dahil olmak üzere 53 farklı işiyle ödül kazanan ve 100’den fazla kez finale kalan Karpat Polat, yine Cannes’da 2 yıl üst üste global olarak Yılın Reklam Ajansı ve Avrupa’da 10 yılın en iyi reklam ajansları sıralamalarında yer alarak ve yine global olarak 4 yıl üst üste en çok ödül alan yaratıcı yönetmenler arasında gösterilerek dünya çapında kırılması zor bir rekoru elinde bulunduruyor.

Karpat Polat, reklam yazarı, yaratıcı yönetmen, ajans başkanı, ajans ortağı ve Global Creative Council üyesi olarak Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen reklam ajanslarında görev yaptıktan sonra 2014 yılında kendi reklam ajansı K A R P A T, Independent Advertising Agency’yi kurdu. Yeni reklam ajansı ilk günden itibaren kendi kategorilerinin lideri olan uluslararası ve ulusal markaların ilgi odağı haline geldi.

K A R P A T reklam ajansının ilk işi Coca-Cola’nın reklam ve ürünlerinde 1 yıl boyunca marka adını Türkçe olarak yazmasını sağlayan Koka-Kola 50. Yıl kampanyasıydı. Kampanya yayına girdikten 5 dakika sonra Twitter’da trending topic oldu ve Kristal Elma’da yılın entegre kampanyası ödülüne layık görüldü.

Karpat Polat, Clio, Epica, Golden Drum, Kristal Elma ve Kırmızı gibi pek çok reklam yarışmanın Büyük Ödülü ve Grand Prix’lerini, Türkiye adına ilk kez ve çoğunlukla birden fazla kez kazandı ve Türkiye’ye en çok yaratıcılık ödülü getiren Türk reklamcısı oldu. Dünyadan The Big Won ve Lürzer’s Archive gibi saygın otoriteler tarafından pek çok kez dünyanın en iyi reklam yazarı ve yaratıcı yönetmenleri arasında gösterildi, Turkish Times tarafından en yaratıcı 50 Türk listesinde yer aldı ve Fortune dergisi tarafından 40 yaş altı liderler sıralamasındaki tek reklamcı oldu.


Karpat Polat ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.

DİĞER YAZILAR