“Gençlere tavsiyem, bu meslekte bol kitap karıştırsınlar, gezsinler, yorulmadan sorsunlar. Serbest elle, çizgiyle, renkle akademik bir hava içinde çizsinler."

Bedri Kökten

Bedri Kökten

1922 yılında İstanbul’da doğdu.

Kabataş Lisesi’nde okuduğu sırada karatahtada yaptığı Atatürk resimleriyle, Nezih Eldem ile birlikte birinciliği paylaştı. 

1945 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi.

Ardından, Milli Eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü Anıtlar Şubesi, Restorasyon ve Onarım Bürosu’nun mimar ekibine katıldı.

Başta Bursa olmak üzere birçok kentte Osmanlı dönemi mimari eserlerinin rölöve ve restorasyon projelerine imza attı. 

Bu dönemde gerçekleştirdiği rölöve ve restorasyon çalışmaları: Yıldırım Külliyesi, Yeşil Türbe, Yeşil Medrese, Hamzabey Külliyesi, Emir Sultan Külliyesi, Muradiye Külliyesi, Karacabey Şahinbey Türbesi, Bilecik Şeyh Edibali Türbesi, Antalya Alanya Kızılkule, Antalya Yivli Minare, Selçuk İsabey Camii (rölöve). 

1966 yılında İzmir’e yerleşme kararı aldı. 

Buca Özel Mimarlık ve Mühendislik Yüksek Okulunda öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. 

Ardından Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık ve Tiyatro Bölümlerine yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak alındı. 

Mimarlıkta kazandığı çizgi gücüyle döneminin grafik-resimleme anlayışını yakalamakta zorlanmadı; ilân, afiş, etiket, broşür, kitap kapağı, logo gibi grafiğin hemen her alanında ürün verdi. 

Grafik-resimleme çalışmaları yaptığı kurumlar arasında: Sümerbank, Ziraat Bankası, Gima, Kızılay, Maliye Vekâleti Amortisman ve Kredi Sandığı, Emlak Bankası, Türkiye Turizm Bankası, Diyanet İşleri Başkanlığı; kuruluşlar arasında Kilyos Oteli, Detay Madeni Eşya Bürosu, As Burger, Egemak Oto Bakım Merkezi, Butik Kibar, Enya Endüstri, İnter Möble, Möblesan, Anda Konfeksiyon, Hisar Hotel, Vezüv, Pınar Restoran ve El Mimarlık yer almaktadır. 

1971’de arkadaşı Cengiz Onaran ve öğrencisi Raşit Beşerler ile birlikte El Mimarlık bürosunu kurdu. 

Büro yeni çalışanların katılımıyla 1977’de şirket haline dönüştü. 

1982 yılında ilk, 1988 yılında ikinci kişisel sergisini açtı. 

Mesleki hayatı boyunca çok sayıda mimari, kentsel ve grafik tasarım yarışmasına katıldı. Kazandığı birincilik ödüllerinden bazıları şu şekilde: Ankara Bahçelievler Yapı Kooperatifi Evleri Yarışması, İstanbul Belediyesi Koşu Yolu Evleri Yarışması, İzmir Fuar Çeşmesi Yarışması ve Ziraat Bankası Afiş Yarışması.

Çizimleriyle ve bu konudaki üstün yeteneğiyle ünlenmiş bir ressam, grafik tasarımcı, karikatürist olmanın yanı sıra öğrencilerini çok seven ve onlar tarafından çok sevilip sayılan, başarılı bir üniversite hocasıdır. İzmir’in mimari ve kentsel yüzünü şekillendiren önemli isimlerden biri olmuştur. 

Kaynakça:
egemimarlik.org/105/2.pdf
bolvitamin.com/tasarim/bedri-kokten.html
egemimarlik.org/25/6.pdf

* Biyografi metinleriyle ilgili düzeltme talepleriniz olması halinde lütfen "Bize Ulaşın".


Bedri Kökten ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.

DİĞER YAZILAR