“Artık ustalar çıraklarla yarışıyorlar, insanın yaradılışından gelen her negatif unsur mesleğin içine yerleşti.”
Tibet Sanlıman
Küçük yaşlardan itibaren resme ilgisi vardı. Ortaokul yıllarında aile dostları olan Muammer Öztat’ın yanında, Admar Reklam’da getir götür işleri yapıyordu. Yaz tatillerini grafik atölyesini keşfederek, orada yapılan işleri inceleyerek geçiriyordu.
1983 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı bölümünü kazandı. İlk hedefi grafiker, ikinci hedefiyse art direktör olmaktı.
Menfü Ertel’in sahibi olduğu San Grafik’te çalışmaya başlamasıyla Menfü Ertel’i ustası olarak benimsedi. Burada tasarımla ilgili birçok önemli deneyim kazandı.
Bir gün Menfü Ertel, 70x100 bristol’u 0.2 rapido ile yarımşar santim arayla enine ve boyuna çizmesini isteyince, büyük emeklerle hazırlayıp ona götürdü. Menfü Ertel, bu defa bir tane fırça ve 2 şişe çini mürekkebi verdi, “Şimdi de bunu bir boş, bir dolu boya” dedi. Özenle boyadı ve büyük bir gururla ona götürdü. Menfü Ertel, çalışmasına üstünkörü baktı ve yırtıp ortadan ikiye ayırdı. Bu hareket karşısında refleks olarak “N’apıyorsun lan!” dedi. Ustası: “İş güzel yavrum. Eğer şimdi ‘n’apıyorsun lan’ demeseydin memur olacaktın, böyle dediğin için bugün itibariyle grafiker oldun.” dedi.
1986’da fakülteden mezun oldu. Bir sanat değeri olmasa da o çalışmayı hep sakladı, mesleki yolculuğunda çok önemli bir kilometre taşı olarak gördü.
Kariyerinin başlarında bir süre RTM ajansında çalıştı. Letra Ajans’ta çalışmaya devam ettiği dönemde RPM’nin Grafik Sanatı Dergisi’ndeki eleman ilanına rastladı. İlanda ne yazdığına ne arandığına bile bakmadan Paul McMillen ile görüşmek için RPM’ye gitti.
Görüşmede Paul McMillen, “Biz atölye şefi arıyoruz ama sen art direktörsün.” deyince, “Atölye şefi olarak gireyim, sorun değil.” cevabını verdi. Paul McMillen, heyecanını görmüş ve işlerini de beğenmişti. O günden sonra kariyerine RPM’de art direktör olarak devam etti.
RPM’de Turk.net’in “Senin Yerin Burası” kampanyası başta olmak üzere birbirinden başarılı işlere imza attı.
Paul McMillen, RPM’nin ikinci ajansı olan DNA’da ortaklık teklif edince, bir süre DNA’yı yönetti.
Ardından kariyerine farklı ajanslarda devam etti ve Ogilvy’e girdi.
Ogilvy’de Türkiye’deki en büyük reklam ihracatı denebilecek Ford Şampiyonlar Ligi jeneriklerini hazırladı. Ford Ticari için PTT Film ve Levent Semerci’yle birlikte bir banka soygunu ve doğum sahnesini anlattıkları filmi çektiler. Fanta için Beyazıt Öztürk’le noter huzurunda gizli kamerayla çekilen bir kampanyayı hayata geçirdi ve birçok başarılı işe imza attı.
Yarışmacı olarak katıldığı Kristal Elma’da sonradan jüri üyesi olarak yer aldı ve altı yıl gibi uzun bir süre jüri üyeliği yaptı.
2010 yılında kendi ajansı olan Vietnam’ı kurdu.
2017 yılında ajansın adını Vietnam 2.0 olarak değiştirdi ve büyük değişiklikler yaptı. Bu durumu, “Artık müşterilerimize çağdaş reklamcılığın gerektirdiği bütün hizmetleri sunuyoruz.” şeklinde özetliyor.
Kaynakça
esquire.com.tr/ilginc/bu-ay-dergide/2018/11/20
Usta İşi - Ender Merter - Garaj Yayınları
linkedin.com/in/tibets/
* Biyografi metinleriyle ilgili düzeltme talepleriniz olması halinde lütfen "Bize Ulaşın".
Tibet Sanlıman ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.