"Duygu yaratma, empati yaptırma, ikna etme, akılda kalma."
Emre Kaplan
Rafineri Ajans ortağı ve CCO’su Emre Kaplan 1975 İstanbul doğumlu, yazar olarak başladığı reklamcılık kariyerinde Alametifarika ve TBWA\İstanbul bünyesinde creative group head, kreatif direktör ve yönetici kreatif direktör olarak görev aldı. Ardından 2014 yılında ajans ortağı ve CCO’su olarak Rafineri’ye katıldı.
Yazarlık ve hikâyeleştirme açılarından oldukça güçlü bir kalemi olan Kaplan, işlerinde gerçek etkiler yaratmaya çalışıyor. IPSOS AdWatch araştırma verilerine göre birçok kez yılın en beğenilen reklamlarına imza attı.
Felis, Kırmızı, Kristal Elma, Effie Awards, Eurobest, The One Show, The New York Festivals, The Golden Drum, Cannes Lions, Clio, The Loeries, The One Show gibi yerel ve uluslararası birçok yarışmada ödüller kazanıp sayısız kez jüri üyeliği görevlerinde bulundu.
Usta isim çalışmalarında çok önem verdiği hikâyeleri ve onun reklam ile ortak hedeflerini şu şekilde anlatıyor.
“Hollywood’un tartışmasız en büyük hikâye mentoru Robert McKee, hikâyeyi ‘İnsanoğlunun gerçeği arama aracı, var olmanın karmaşıklığına anlam katabilmek için en büyük çabası.’ diye niteler. Hikâye gerçekten de anlam katar, anlamamızı sağlar. Hayatı anlamaya programlı olan beynimiz, aslında her biri birer ‘hayat parçası’ olan hikâyeleri okumak ve anlamlandırmak için de programlıdır. Bu anlamda kutsal kitapların bile mesajını iletmek için hikâyeleri kullanmasının aslında çok doğal bir sebebi var. İyi bir hikâye duygu yaratır, empati yaptırır, ikna eder ve dahası çok daha fazla akılda kalır. Bilişsel psikolojinin en önemli isimlerinden Jerome Bruner, akılda kalıcılık oranı konusunda net bir rakama bile ulaşmış. Yıllar içinde binlerce denek üzerinde yaptığı araştırmalara göre; ‘Hikayeyle örülü bir şekilde verdiğiniz bilgi, direkt verdiğiniz bilgiye oranla 22 kat daha fazla akılda kalıyor.’
Duygu yaratma, empati yaptırma, ikna etme, akılda kalma.
Bir dakika… Bunlar reklamın da hedefleri.”
Emre Kaplan ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.