“İşimiz insan. İnsan et, kemik ve hikayeden oluşur. Hikayeyi anlayan reklamı da anlar.”

Tuğbay Bilbay

Tuğbay Bilbay

1972 yılında İzmir’de doğdu. Üniversiteye kadar sırasıyla Ankara, Merzifon, Samsun ve İzmir’de okudu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. 

1992 yılında Akbank’ta çalışma hayatına başladı. 

Eruh Bağgöze’de yedek subay olarak Tim Komutanlığı yaptı.

1998’de Yapı Kredi Bankası’nda portföy yönetmenliği yaparken M.A.R.K.A.’nın kurucusu Hulusi Derici’ye yazdığı bir mektupla reklam yazarlığı kariyeri başladı.

2000 yılında M.A.R.K.A.’nın yaratıcı yönetmeni oldu. 

2002-2006 yılları arasında Markom Leo Burnett’te ve 2006 yılından 2010’a kadar Grey İstanbul’da yaratıcı yönetmen olarak görev yaptı.

2010 yılında Manajans JWT’nin CEO’su ve yaratıcı yönetmeni oldu. Bu görevi JWT-Wunderman birleşimine kadar 10 yıl boyunca sürdürdü. Birleşme sürecinde yeni ajansın Yönetim Kurulu Başkanlığını yaptı. 

2020 yılının Nisan ayından itibaren WPP Türkiye’nin kıdemli danışmanı olarak çalışıyor.

Reklamcılık Vakfı, Galatasaray ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde Reklam Yazarlığı ve Yaratıcılık dersleri verdi. Neil French ile çalıştı. 

500’ün üzerinde ödülü ekip arkadaşlarıyla paylaştı. Bu ödüller arasında Türkiye’nin kazandığı ilk altın The One Show kalemi, çok sayıda LIAA, Clio ve D&AD kalemleri, Cannes aslanları, Golden Drum, Eurobest, Epica, NYFs madalyaları ve Kristal Elma, Felis, Kırmızı, Effie ödülleri de bulunmaktadır. 

Grey’deki çalışma sürecinde Grey Group tarafından verilen “Accelerating Creativity” ödülünü kazandı. Grey ve JWT’nin Global Yaratıcı Komitelerinin daimi üyeliklerinde ve neredeyse tüm muteber yarışmaların jüri üyeliklerinde bulundu. 

Manajans, Effie dünya Indexi’ne ve dünyanın en iyilerinin sıralandığı WARC 100 listesine onun liderliğinde girdi. 

Çalışmaları Luerzer’s Archive, D&AD, Communication Arts, WPPED Cream gibi dergi ve seçkilerde yayımlandı. Yüzlerce markaya ve genç reklamcıya emek ve omuz verdi. 

En çok anımsanan işlerini Audi, Fanta, Coca-Cola, Alo, Orkid, Rejoice, AdvantageCard, Cola-Turka, HSBC, Telsim, Vodafone, Google, Ace, Pantene, Ülker, Akşam Gazetesi, FidaFilm, Elidor, Axe, Turkcell, Bomonti ve TEB’e yaptı.

“Faruk Baydar ile Pioneer Otomobil Radyosu işlerine çalışıyordu. Ana fikir yol ve yolcu üzerineydi, çok derin yollarda buldular kendilerini. Güneş doğarken kucağındaki defter onlarca fikir ile doluydu. Yol ve yolcu bir olmuştu. Faruk Baydar, gülümsüyordu. Ülkenin belki de en felsefik seri ilanlarını yaptılar. O günkü doygunlukları daha sonra başka işlerle aldıkları en büyük, en bambaşka ödülleri almadan önceki o yaratıcıların anlayacağı an kadar yüce, o kadar heyecanlıydı. 

Neil French ile birlikte birkaç yaratıcı yönetmeni evinde ağırlamış günlerce birlikte çalışmış, öğrenmiş, yemiş içmiş konuşmuş gülmüş uyumuştu. Başka hangi meslekte bu olabilir ki diye düşünmüştü. Mayorka’dadılar ve hayal kurarak para kazanıyorlardı. 
Bu ekiptekilerden biri daha sonra Manajans’ın başına geçti. Biri şu an Fransa’nın en büyük yerli ajansı olan Herezie’yi kurdu. Bir diğeri Grey’in tüm yaratıcı işlerinden sorumlu oldu. İkisi ise reklamcılığı bıraktı. Biri yazar, diğeri voleybol antrenörü… 

Neil French adını söyleyemediği için ona çok gurur duyduğu başka bir adla seslenirdi; Tugboat. Yani römorkör, yani kendinden çok daha büyük teknelere yön veren onları çekip iten kılavuz gemi.” 

“Ben bu meslekte sadece bir kişiye başvurdum, Hulusi Derici’ye. Gerisi iş hayatımı değiştiren telefonlardı. “Alo Tuğbay nasılsın?” Yaşar Akbaş. “Alper Bey sizinle görüşmek istiyor. Alper Üner!” “Tuğbay Merhaba, ben Linda Acıman.” “Tuğbaycım Salı görüşüyoruz değil mi?” Demet İkiler.  Hepsine müteşekkirim.”
 

 


Tuğbay Bilbay ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.

DİĞER YAZILAR