"Kendinizi değil, işinizi ciddiye alın."

Eli Acıman

eli acıman

1919 yılında İstanbul’da doğdu. Baba mesleği olan yün ticaretine ilgi duymuyordu çünkü ona göre bu işin içinde bir fikir yoktu.

1939 yılında Saint Joseph Lisesi’nden mezun oldu ve gazetecilik eğitimi için İngiltere’ye gitti. İstanbul’a döndükten sonra 42 ay süren askerlik görevini tamamladı. Fakat askerdeyken babasını kaybetmişti, işsiz ve parasızdı. II. Dünya Savaşı'nın sonlarına gelinmiş ve Türkiye'de "savaş ekonomisinin" sona ermesiyle ekonomi toparlanmaya başlamıştı.

Abisinin dükkânının yanında ünlü iş adamı ve modacı Vitali Hakko’nun Şen Şapka mağazası vardı. Vitali Hakko, bir reklam yazarı aradığını söyledi. Abisi de ona kardeşi Eli Acıman’dan bahsetti.

1944 yılında ilk ilanını Şen Şapka için yazdı. Reklam insanlığına uzanan macerası da bu noktada başladı.

1944 yılında Eli Acıman, Vitali Hakko ve Mario Began’ın ortaklığıyla Türkiye’nin ilk reklam ajansı olan Faal Reklam Acentesi kuruldu.

Ancak işler umulduğu gibi gitmedi. Vitali Hakko ve Mario Began kısa bir süre sonra ortaklıktan ayrıldı. Eli Acıman, gazetelerde ilanları çıkan firmalara mektuplar göndermeye başladı.

1946 yılında Türkiye'nin başlıca iş adamlarından Vehbi Koç ile tanışması ve Koç Şirketleri’nin reklam işlerini alması yazdığı mektuplar sayesinde oldu.

Gelişmeye başlayan Faal Reklam Acentesi, 1957 yılında Eli Acıman, Arif Erdemir ve Nesim Matan'ın eşit şartlardaki ortaklığıyla şirketleşti ve "Faal Ajans" adını aldı.

Bir süre sonra ajansı ortaklarına teslim etti ve ABD’ye gitti. ABD’li reklam ajansı J. Walter Thompson’da üç yıl yazar ve müşteri direktörü olarak çalıştı.

1960 yılında Türkiye’ye döndüğünde Faal Ajans’ın işleri iyice büyümüştü.

1965 yılında genişleyen iş hacminin de etkisiyle ortaklar dostça ayrıldı.

Modern reklamcılığın okulu olarak anılan Manajans’ı kurdu.

1984’te sektörün en önemli çatı kuruluşu olan Reklamcılar Derneği'nin kurulmasına öncülük etti ve büyük emek verdiği bu derneğin ilk başkanlığını yaptı.

TÜSİAD üyesi olduğu 30 yıllık dönemde özel sektörün büyümesi ve gelişmesi için çalıştı.

1985 Yılında Uluslararası Reklamcılık Derneği IAA tarafından Altın Lale ödülü ile onurlandırıldı.

İlk Kristal Elma Yarışmasının düzenlenmesi için çalıştı. İlerleyen yaşından dolayı emekliye ayrıldı ve ajansın yönetimini kızına bıraktı.

2004 yılında Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenen yarışmada Hürriyet Özel Ödülü’ne layık görüldü.

2011 yılında, 92 yaşında aramızdan ayrıldı.

Ardında ise Kampanya Halinde İlk Basılı Reklam, İlk Yerli Otomobil Lansmanı, Ajans Çatısı Altında İlk Ses Kayıt Stüdyosu, Reklamda Uluslararası Ahlak Yasası’nın Türkiye’de Yayınlanması, İlk Strateji Planlama Departmanı, İlk Medya Araştırması, Kapsamlı İlk Siyasi Kampanya, İlk Elektronik Dizgi ve yüzlerce kampanya bıraktı.

Kampanyalar

Şen Şapka,  Vitali Hakko 1944

Kral bira, lüks bira,  Tuborg 1969

Soylu yün halı, Saray 1976

Fark edilirsiniz, Beymen 1977

Hizmette sınır yoktur, Yapı Kredi Bankası 1980

Sony varken Sony alınır, Sony 1987

İcraatın İçinden TV Programı, Turgut Özal 1983

Kaynakça:
NTV Eli Acıman Belgeseli 
hurriyet.com.tr/ekonomi/reklam-dunyasi-bay-aciman-i-kaybetti-16759490
tr.wikipedia.org/wiki/Eli_Acıman

* Biyografi metinleriyle ilgili düzeltme talepleriniz olması halinde lütfen "Bize Ulaşın".


Eli Acıman ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.

DİĞER YAZILAR