“İlham bilgiyle gelir diye bir laf vardır. Ne kadar çok bilginiz varsa ilhamınızı o kadar çok besleyip tetikleyebilirsiniz.”
Faruk Kaptan
Lisede resim-iş öğretmeninin yönlendirmesiyle Tatbiki Güzel Sanatlar'da grafik sanatı eğitimi almaya karar verdi.
1974 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar'a girdi ve gündüz çalışabilmek için gece öğrenciliğini seçti. Okula girer girmez çalışmaya başladı, ilk işi Cağaloğlu'nda Yaşar Koş'un Koş Gra stüdyosundaydı.
Hürriyet Haber Ajansı'nda muhabiri olan ağabeyi Faik Kaptan, Oktay (Ekşi) Bey'in odasının duvarında letraset işi varmış, bir türlü kimse bitiremiyormuş, sen hafta sonunda yapar mısın?" diye sordu. Oktay Bey, bütün Türkiye'deki muhabirlerini bu duvardan takip ediyordu. Kocaman bir duvarda ince ince tahtaların üstünde letraset ile yazılmış 67 vilayetin adı ve her birinin altında da isimler vardı. Bu işi geceleri geç saatlere kadar çalışarak kısa sürede bitirdi. Listenin hızlı ve hatasız tamamlanmasına şaşıran Oktay Bey, kendisiyle görüşmek istedi. Böylece Hürriyet Gazetesi Grafik Servisi’nde işe başladı.
Hürriyet'te iki buçuk yıl çalıştıktan sonra 1978'de, Tatbiki'den sınıf arkadaşı olan Selçuk Cebecioğlu'nun ortaklık teklifiyle kendi işini kurmaya karar verdi. Kurdukları şirketin adı "Imaj" oldu. Pratikte broşürler, kataloglar, bayram-yeni yıl kartları, ajanda, amblem, logo vb. işler yapıyorlardı.
İlk ilanlarını Vip Turizm için hazırladılar.
Bir süre sonra ortağı Selçuk, "Faruk, zaten gece okula gidiyoruz. Gündüzleri de böyle her gün işe gelmek beni yormaya başladı. İyisi mi, bir gün sen işe gel, bir gün ben. Hafta sonları da Caddebostan Plajı'nda buluşur, durumları değerlendiririz." dedi. Ortağının bu ciddi önerisi onun açısından pek gerçekleşecek gibi değildi, gülüp geçtiler. Fakat bir süre sonra Selçuk, ortaklıktan ayrıldı.
1979 sonlarında Imaj’ın kapanış işlemlerini başlatıp Akif ile yeni bir şirket oluşturmaya karar verdiler. Şirketin adı "Ajans Ultra" oldu.
Bir taraftan grafiker şapkasıyla gece-gündüz çalışırken, bir taraftan da müşteri temsilciliği yapıyordu. İşlere yetişemez olunca art direktör arayışına girdiler ve art direktör Sinan Ecer’le çalışmaya başladılar.
Sinan Ecer, yaklaşık bir yıl sonra abisi ve arkadaşlarıyla birlikte ajans kuracaklarını söyleyip ayrılmak isteyince "Neden başka bir ajans kuruyorsunuz ki? Gelin bu ajansta hep beraber ortak olalım." diyerek cevap verdi.
Önce Sinan Ecer’in ağabeyi Salih Ecer'le, ardından Galatasaray Lisesi'nden sınıf arkadaşı Sait Mısırlıoğlu ve kardeşi Hakkı Mısırlıoğlu ile tanıştılar ve eşit hisselerde ortaklık kurdular.
Zaman içinde önce Sait ayrıldı, yerine Sinan Ünal ortak oldu. Sonra Sinan Ecer ayrıldı. Hakkı Mısırlıoğlu, Salih Ecer ve Sinan Ünal ile olan ortaklığı 17 yıl boyunca devam etti.
1996 yılından itibaren iki ortak olarak Hakkı Mısırlıoğlu ile yola devam ettiler. Büyük müşterileri olmamasına rağmen ulusal ve uluslararası yarışmalarda en çok ödül alan üçüncü ajans konumunu yıllarca korudular.
Etap Otelleri ile çalışmaya başladılar. Netaş konkurunu alıp tam 17 yıl birlikte çalıştılar.
Kazandıkları ilk büyük konkur Anadolu Sigorta oldu. Bugünkü Allianz olan Şark Sigorta işini alıp üç yıl birlikte çalıştılar. Bu dönemde APS Tekstille daha doğrusu sektörün duayeni Osman Benzeş'le yıllarca çalıştılar. British American Tobacco ilk uluslararası müşterileri oldu.
Bülent Korman, Ultra’nın iki ortağını Cem Hakko'yla toplantıya davet etti. Toplantıdan sonra hemen çalışmaya başladılar ve bu iş birliği 15 yıl boyunca devam etti. Cem Hakko, reklam konularında da bire bir işin içinde oluyordu. Vakko, Vakkorama ve Power FM ilk markaları oldu. Sonra başta W ve Power XL olmak üzere birlikte birçok markayı birlikte yarattılar.
1993’te Mastercard Türkiye'de ofis açıp faaliyetlerini genişletmeye karar verdi ve reklam ajansı olarak Ultra’yı seçti. 1994’te Marmara Bank'la çalışmaya başladılar.
2008’de Koç Holding Kurumsal ile çalışmaya başladıklarında en önem verdikleri konulardan biri 10 Kasım iletişimi yapmaktı. Atatürk'ün ebediliğini ifade eden bu ikon artık sadece Koç Holding tarafından kullanılmakla kalmadı ve anonimleşti.
2017 yılı başında Hakkı Mısıroğlu, Ajans Ultra’daki hisselerini kendisine devrederek ortalıktan ayrıldı.
Reklamcılık Vakfı’nın ilk yönetim kurulunda yer aldı. Reklamcılar Derneği 2017 Dönemi Yüksek Danışma Kurulu'nda, Yüksek Danışman olarak görev aldı.
Halen Ajans Eş Başkanı olduğu Ultra’yı “Enerji ve yetenek yüklü bir ajans. Orijinal ve farklı fikrin peşinde koşar. Biz reklamverenlerin bürokrat ruhlu değil, girişimci ruhlu insanlarla bir arada yaratıcı iş fikri geliştirmek istediklerini biliyoruz.” diyerek tanılıyor.
Kaynakça
Usta İşi - Ender Merter - Garaj Yayınları
mediacat.com/hakki-misirlioglunun-kariyerinde-yeni-donem
capital.com.tr/sektorler/diger-sektorler/hizli-yerlilere-teklif-yagiyor
* Biyografi metinleriyle ilgili düzeltme talepleriniz olması halinde lütfen "Bize Ulaşın".
Faruk Kaptan ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.