"Politikacılar kendi aleyhlerinde espri uydurarak, beni çiz diye bana geliyordu."

Bedri Koraman

Bedri Koraman

1928 yılında Bafra'da doğdu. 

17 Yaşında İstanbul’a geldi ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nin resim bölümüne başladı. Cemal Tollu atölyesinde eğitim gördü. Öğrenciliği sırasında çeşitli gazete ve dergilerde ressamlık yaptı. 

Çocuk dergileri için kısa serili çizgi romanlar çizerek çizerliğini ilerletti. Hikâye, roman tefrikası resimlemeleri, kapak resimleri yaptı. Büyük okurlara yönelik çizgi roman dergisi Binbir Roman'da uzun soluklu çizgi romanlar yayımladı. Bunlar çeşitli İtalyan çizgi romanlarının kopyalarıydı. İlk özgün çizgi romanları Çocuk Haftası için çizdiği karikatür desenli, kısa öykülü çalışmalar oldu.

Yoğun bir şekilde basın sektöründe çalışmaya başlayınca Akademi'deki eğitimini yarıda bıraktı. Çizer arkadaşlarıyla birlikte Kare Reklam adlı bir reklam ajansı kurdu, sinemalarda yayınlanan çizgi film reklamlar yaptı. Ajansı kurma amacı Walt Disney gibi ekip oluşturmak ve uzun metrajlı çizgi filmler yapmaktı. Fakat bu güzel düşüncesi gerçekleştiremedi.

1951'de "Deve" adlı yetişkin mizah dergisini çıkardı. Vatan gazetesi için Cem Kurt adlı polisiye çizgi romanı hazırladı. Bir yandan film afişi ressamlığı işine de girdi ve birçok film afişi yaptı, ayrıca çeşitli yayınevlerinin kitap kapaklarını hazırladı.

1954 yılında Milliyet Gazetesi’nde çalışmaya başladı. Bu gazetede en ünlü çizgi romanı olan ve yazarlığını da üstlendiği "Cici Can"ın maceralarını yayımladı. 

1956'da Kumru başlıklı çizgi romanı Komet Dergisi için, ardından "Tekir Hafiye"'yi Milliyet Gazetesi için çizdi. 

1970'li yıllarda Milliyet'in baş sayfasında güncel konular üzerine resim yanı ağır basan renkli karikatürler çizdi. Muhabir gibi olayları takip edip bantlar halinde hazırladığı çalışmaları manşetin hemen altında basıldı. Siyasi karikatürlerinin bir kısmını "Siyaset Arenası" adlı kitapta topladı. 

1978'de uğradığı bir silahlı saldırıdan yara almadan kurtuldu. 

1982'de Güneş Gazetesi’ne geçti ancak 1985'te yeniden Milliyet'e döndü.

Ulusal ve uluslararası sergi ve yarışmalara katıldı. İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp'te ve Saraybosna'da özel ödüller kazandı. 

1986'da merkezi Brezilya’da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi.

1999 - 2001 arasında Karikatürcüler Derneği başkanlığını yürüttü.

Son sergisini 2012 yılında Bodrum'da açtı.

2015'te akciğer kanserine yeni düşüp aramızdan ayrıldı.

Kaynakça:
tr.wikipedia.org/wiki/Bedri_Koraman
biyografi.info/kisi/bedri-koraman
karikaturculerdernegi.com/karikaturculerimiz/bedri-koraman/
youtube.com/watch?v=f2tazU60dB0

* Biyografi metinleriyle ilgili düzeltme talepleriniz olması halinde lütfen "Bize Ulaşın".


Bedri Koraman ile ilgili bir anınızı yazmak için lütfen giriş yapın.

DİĞER YAZILAR